Achtergrond

Home > Kinesiologie > Achtergrond

De kinesiologie is ontstaan in Amerika in de jaren 60. George Goodheart , een chiropractor experimenteerde met spiertesten om de effectiviteit van zijn behandeling te kunnen bepalen. Hij ontdekte dat een aantal geïsoleerde spieren een relatie hebben met een energiebaan. Deze energiebanen staan weer in relatie tot een orgaan of systeem. Deze man is dit uit gaan bouwen en bundelde kennis en ervaring vanuit de chiropractie met fysiotherapie, geneeskunde, acupunctuur, chinese geneeswijze, voedingsleer en psychologie. Wat hij ontdekt heeft, is uitgebouwd en heeft zich in de loop van de tijd verder ontwikkeld met als resultaat een vakgebied met vele stromingen. 

Belangrijke namen uit de kinesiologie

Ik vind het leuk om enkele namen van mensen die een belangrijke rol in de ontwikkeling van de kinesiologie hebben gespeeld( en nog spelen) te noemen.
John Thie heeft Touch for Health ontwikkeld. Een methode vol technieken die te gebruiken is voor leken om zo bij te dragen aan hun eigen gezondheid en die van hun naasten. Het werkt spier- en energieversterkend. Het is een basis voor professionals. De spiertesten, meridianen en de 5 elementen uit de chinese geneeskunde leer je hier goed kennen.

Wayne Topping, is de grondlegger van de Wellness kinesiologie.

Alan Beardall, ontdekte vele handmodes waardoor de informatie vanuit de spiertest specifieker gemaakt wordt. Een handmode is als een mudra (een vorm die je met je vingers en hand maakt) die een link hebben met een bepaalde energiestroom in het lichaam. Je kan het zien als het afstemmen op een frequentie bij een radio

Richard Utt, is de grondlegger van de “Applied Physiology”. Hij ontwikkelde onder andere een systeem waarin de samenhang tussen alle energiebanen een centrale rol speelt. Dit wordt weergegeven in het hologram. 

Hugo Tobar, bouwt deels voort op het hologram van Richard Utt en heeft een geweldige bijdrage geleverd in het ontwikkelen van formats. Dit zijn combinaties van handmodes en acupunctuur punten die gelinkt zijn aan specifieke gebieden van het lichaam, waardoor je heel gericht werkt. Zijn stroming heet neuro-energetische kinesiologie. Ik werk hier graag mee.

Daarnaast werk ik graag met de SIPS (Stress Indicatie Punten Systeem) van Ian Stubbings. Deze manier werkt krachtig en subtiel. 

Coby Schasfoort heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van kinesiologie in Nederland. 

Deze rij is dus een selectie. Er zijn veel mensen actief en er zijn verschillende stromingen. Daarnaast is kinesiologie een relatief jong vakgebied dat nog steeds volop in beweging en ontwikkeling is.