Herfst of winter, houd je zelf warm!

 We schuiven zo langzaam van de herfst naar de winter. Waar ik het zelf goed aan merk is dat het zoveel donkerder is. En wat kan ik dan genieten van zo’n koude dag met een heldere zon. Zo’n zon die , aan het einde van de dag, maakt dat alles een laagje goud krijgt. En dat geeft dan weer een gevoel van warmte. Hieronder 10 tips om jezelf warm te houden en een beetje licht toe te voegen ( tip 9)

1. Blijf buiten in Beweging: Zorg dat je elke dag een tijdje buiten bent en beweegt. Kleed je op het weer dat er is. De buitenlucht maakt je wakker, zuivert en levert letterlijk frisse lucht. Door te bewegen en buiten te zijn, stook je je vuurtje van binnen goed aan.

2. Eet je warm: Merk je ook dat je trek krijgt in verwarmende waren? Volg dit vooral? Leef je uit met lekkere soepen! Varieer met allerlei stampotten. Maak eens een warm nagerecht. Ik kan nu bijvoorbeeld een warme custardvla erg lekker vinden. En gebruik bij je gerechten kruiden die verwarmen: denk aan: Gember, kaneel, kardemom, salie, peper, curcuma. 

3. Warm je aan een ander: Hier zijn heel veel vormen voor te bedenken…..van een glimlach naar elkaar, zo maar op straat tot een heerlijke knuffel van een dierbaar iemand. We zijn sociale wezens en met zoveel mensen hier op aarde om ons aan elkaar te kunnen warmen en over en weer voor elkaar van betekenis te zijn. Dus geef jouw warmte en ontvang die van een ander en voel dat je levensvuurtje brandt en aangewakkerd wordt. 

4.Klusjes die bleven liggen oppakken: Nu je meer tijd binnen doorbrengt, kan je soms wat stimulans nodig hebben om tot iets te komen, merk ik. Maak eens een overzicht van klusjes die zijn blijven liggen en begin er aan een. Zeker weten dat je daarna een voldaan warm gevoel hebt.  

5. Vakantie, terugblik of vooruitkijken: Wat was die vakantie heerlijk en wat scheen de zon toen fijn…..kijk eens terug, alleen of met anderen naar die heerlijke vakantie en/of vrije tijd. Of maak plannen voor een volgende vakantie/moment vrij vol warmte en plezier. 

6. Beweging in huis:  Net als dat buiten bewegen heerlijk is ( zie 1), is binnen bewegen ook een aanrader voor warmtewinning. Zet je favoriete muziek op en dans er heerlijk op mee. Doe een paar rek- en strekoefeningen ( zeker aan te raden, want in de winter ben je snel stijver). En heel simpel en leuk, doe kruislopen,….met je linkerhand je rechterknie ( die je optilt) aanraken en andersom. Dit stimuleert ook nog eens de samenwerking tussen je linker- en rechter hersenhelft. En nog leuker is om het samen te doen. Dan warmt het letterlijk extra op. 

 7.Waar gaat jouw vuurtje van branden?  Besteed eens in de week een moment aan eens duidelijk te krijgen waar jouw vuurtje van gaat branden? Wat doe je graag? Waar wordt je blij van? Waar gaan je ogen van glanzen? Als je dat duidelijk hebt, bedenk dan een eerste stap die zorgt dat je bezig bent/gaat met hetgeen je binnen warm maakt. En voer die stap uit en maak zo verder je eigen wandeling om te zorgen dat je blij en warm wordt van binnen. 

 8 Masseer je “aan”punten: Het kost mij best wel wat meer moeite mijn bed uit te komen ( daar is het zo lekker warm)….en om dan vervolgens op te starten. Daarom doe ik elke ochtend onder de douche de “aan”punten ( of switchingpunten) masseren: Leg je hand op de navel, masseer met je andere hand tegelijk links en rechts naast je borstbeen, net onder het sleutelbeen. Draai je handen om en doe hetzelfde. Vervolgens houd je een hand op je navel en masseer je net boven en net onder je lippen ( dus in de kuiltjes (op je kin en onder je neus). Ook hier draai je je handen weer om en doet het nogmaals. Als laatste masseer je je stuitje, terwijl je de andere hand op je navel houdt. Ook hier draai je je handen om en doe je het nogmaals. Hiermee zorg je dat alle circuits ( boven/onder, links/rechts, voor/achter) weer afgestemd samenwerken en kan je opgewarmd en fruitig aan de slag.(body/breinboosters en touch for healthboek)

9. Licht je systeem op: Als je merkt dat je last hebt van de donkere dagen en mindere zon, kan je elke dag met een kleine smalle zaklamp, zo’n penlight, schijnen of de plek tussen je ogen en dan net iets omhoog.Op de plek van het derde oog. Doe dat 2 a 3 minuten elke dag. Van binnen zit daar de pijnappelklier. Hier werken de hormonen melatonine en seratonine  ( die een rol hebben bij gaan slapen en wakker worden). Als er een tekort is aan licht, produceert de pijnappelklier te veel melatonine. Teveel melatonine maakt je slaperig en somber. Je ondersteunt de werking van de hormonen met het licht en die werken weer door op je gehele systeem en maken dat de zwaarte er vanaf kan. 

10. Stook vuur: Steek een kaarsje aan of maak een echt vuur buiten in een vuurkorf. Ervaar wat de warmte van de vlammen met je doet. Met welke zintuigen doe je dat? Ik geniet van de aanblik van zo’n stemmig vuur. Ik word daar rustig en warm en tevreden van. Wat ervaar jij?

Genietze van deze jaargetijden! Veel warmte gewenst! 

Laat een reactie achter