Kiezen voor het leven dat jij wilt

In mijn vakantie las ik het indrukwekkende boek van Edith Eger, De keuze. Deze dame van 90 heeft Auschwitz overleefd. Hoe het daar was en hoe haar leven daarna liep, beschrijft zij in dit boek. Zij is psychotherapeut geworden en werkt o.a. met ernstig getraumatiseerde mensen. Haar therapie heeft ze keuzetherapie genoemd, omdat ; vrijheid om keuze draait, keuze in het Engels “choice” is en het gaat om kiezen voor  

  Compassion       – medeleven 

  Humor                – humor  

  Optimism            – optimisme 

  Intuition              –  intuitie

  Curiosity             – nieuwsgierigheid  

  Self-Expression  – zelfexpressie.

Daarbij geeft ze nog 3 stappen:

1.      Verantwoordelijkheid nemen voor je leven en gevoelens

2.      Leren hoe je risico’s moet nemen die noodzakelijk zijn om je ware ik te realiseren

3.      Kiezen om de wond los te laten om het verleden of het verdriet te laten gaan.

 Als ik dit zo schrijf is het heel “abstract”. In het boek lees je dat zij dit zelf doorlopen heeft en ook met haar cliënten hier aan gewerkt heeft, dus het is doorleeft en krijgt handen en voeten in het boek door deze ervaringen.

Heel sterk vind ik ook dat ze schrijft dat het normaal is dat je bijvoorbeeld herbelevingen hebt bij een PostTraumatischeStressStoornis. En dat je eindeloos je best kan doen om dit weg te krijgen, maar het is gewoon, het is een gewone reactie van je lichaam en als je dit als uitgangspunt neemt, dan gaat het erom dat je hier mee om leert gaan.  De acceptatie van wat er was, blijkt telkens zo wezenlijk. En acceptatie staat helemaal los van goedkeuring.

 Het lijstje choice , de 3 stappen en acceptatie zijn ook belangrijk binnen de kinesiologie. Ongeacht met wat voor vraag of klacht je komt, je komt deze onderdelen sowieso ergens in het proces tegen. Eigenlijk in elk groei-, persoonlijk- en/of veranderproces. Binnen de kinesiologie werken we met de levensenergie als basis. Alles wat je in je leven meemaakt, slaat je lichaam op. Daar zijn we ons niet van bewust, tot dat het nodig is dat het wel tot bewustzijn komt, omdat het je belemmert of omdat je sterk genoeg bent om het nu te verwerken.

 Door dit boek kreeg het werken met de “Ki”, de “Chi” of gewoon in het Nederlands de levensenergie voor mij weer een extra dimensie. Het is de basis van ons leven. Deze dame heeft laten zien wat levenskracht is. Het boek is dus een aanrader, alleen houd je het waarschijnlijk niet droog 😉. Wil je meer weten over kinesiologie, levensenergie, bewustzijns- en veranderprocessen, neem contact op via info@ki-no-nagare.nlof kijk rond op mijn site

Veel “choice” toegewenst voor een optimaal leven. Annet Kemmer, 6-9-18, Gouda

Laat een reactie achter